Naar inhoud springen

Mpondwe: aanslag op middelbare kostschool

Uit Wikinieuws

17 juni 2023 

De Lhubirira-school, een middelbare kostschool in Mpondwe (en) – een stad in het uiterste westen van Oeganda nabij de grens met Congo – is vrijdagavond doelwit geworden van een zeer bloedige aanslag. Omstreeks 23:00 plaatselijke tijd drongen vijf met machetes en geweren gewapende aanslagplegers – die daarvoor zeker twee dagen op de loer zouden hebben gelegen volgens een woordvoerder van het Oegandese leger – het schoolgebouw binnen. Ze staken een van de slaapkamers in brand nadat ze een groep jongens daar eerst hadden opgesloten, de slachtoffers aldus tot een gruwelijke dood veroordelend. Ook zouden ze het slaapverblijf van de meisjes zijn binnengedrongen en een deel van hen zwaar hebben toegetakeld of gedood. Zes meisjes zouden zijn ontvoerd.

Berichten over het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van 37 tot 42. Het zijn voor het merendeel scholieren, naast naar verluidt een bewaker en twee burgers. Een deel van de lichamen van de slachtoffers is dusdanig zwaar verminkt dat ze alleen met behulp van DNA-technieken te identificeren zijn. In het gebouw zouden op het moment van de aanval in totaal 62 scholieren aanwezig zijn geweest. Volgens de huidige berichten liggen er nog acht gewonden in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het Oegandese leger is bezig met een klopjacht naar de daders, waarbij ook helikopters worden ingezet. Hoewel de aanslag nog niet formeel is opgeëist, wordt gezien de werkwijze vermoed dat de Allied Democratische Forces (en) erachter zit. Deze militante groepering is eropuit president Museveni en diens regime omver te werpen en wordt de laatste jaren steeds actiever. ADF heeft trouw gezworen aan onder andere Islamitische Staat.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: