Naar inhoud springen

Motie generaal pardon 30 november 2006

Uit Wikinieuws

30 november 2006 

Op initiatief van Wouter Bos werd er op 30 november 2006 een motie ingediend voor een algemeen pardon ter voorkoming van het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers die asiel hadden aangevraagd voordat de wet in 2001 werd veranderd. Deze motie werd aangenomen met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen. Het 150e kamerlid (Hugo Polderman van de Socialistische Partij) was op deze dag nog niet beëdigd en dus niet aanwezig. De motie werd gesteund door PVDA, SP, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks.

Brief

Minister Rita Verdonk heeft op 5 december een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief werd duidelijk gemaakt, dat de motie niet zal uitvoeren. Wel heeft ze toegezegd, dat ze dit niet zou doen, tot het volgende debat over deze kwestie. Dit debat staat gepland voor 6 december. Hetgeen wat ze heeft toegezegd, staat echter volgens de linkse meerderheid niet duidelijk genoeg in de brief.

Het CDA heeft intussen gezegd, dat de huidige oppositie tegemoet gekomen wordt, door dit te willen regelen in de kabinetsformatie.

Kabinetsinformatie

Minister-President Jan-Peter Balkenende heeft zijn onvrede kenbaar gemaakt, dat deze motie werd ingediend, nog voordat er onderhandelingen waren gehouden, voor een volgende kabinetsformatie. Hij meldt dat dit een onderdeel had moeten zijn van de besprekingen en onderhandelingen met informateur Rein Jan Hoekstra. Hij werd gesteund door een enquete van Stand.nl een radioprogramma op Radio 1. Iets meer dan de helft vindt dat dit bij de kabinetsbesprekingen had moeten thuishoren.