Mosoeldam in Irak staat op breken
30 oktober 2007
De Mosoeldam in het noorden van Irak staat op het punt om te breken. Dit komt doordat de stuwdam op een gipslaag is gebouwd. Het is die onderliggende laag die voor heel wat problemen zorgt: niet alleen lost gips op als het in contact komt met water, de gipsdeeltjes worden verbrijzeld door de hoge bovenbelasting. Hierdoor zakt de stuwdam langzaamaan en is de stabiliteit ervan in gevaar. Als het stuwmeer volledig gevuld is, dan komt er bij een dambreuk een 20 meter hoge vloedgolf op de stad Mosoel af, met vele slachtoffers tot gevolg.
Mosoel is met bijna twee miljoen inwoners de twee na grootste stad van Irak. Volgens Abdulkhalik Thanoon Ayoub, de beheerder van de dam, zal als de dam breekt de Tigris onderstromen tot aan Bagdad. Er kunnen dan wel een half miljoen doden vallen doordat de stad Mosoel onder een twintig meter hoge laag water komt te staan, en Bagdad onder bijna vijf meter water.
In september 2006 stelden Amerikaanse experts de problemen met de stuwdam al vast, en sindsdien is er een Amerikaanse hersteloperatie gestart die geschat wordt op 34 miljoen dollar. De operatie wil tot nu toe niet goed lopen, door management problemen en omdat het Iraakse gebied gevaarlijk is. Men heeft al geopperd het water achter de stuwdam minder hoog te laten staan, maar aangezien de stuwdam van vitaal belang is voor de productie van elektriciteit weigert men hierop in te gaan.
Om de stuwdam toch enigszins stabiel te houden, pompt men voortdurend verstevigende producten (grout) in de onderliggende gipslaag.
Bronnen
[bewerken]- The Washington Post, "Iraqi Dam Seen In Danger of Deadly Collapse", Amit R. Paley, 30 oktober 2007
- ANP, "Grootste dam in Irak dreigt door te breken", de Volkskrant, 30 oktober 2007