Naar inhoud springen

Mosoel geheel heroverd op IS

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 juli 2017 

Mosoel geheel heroverd op IS – Slag om Mosoel ten einde

De slag om de Iraakse stad Mosoel lijkt vandaag, na negen maanden felle strijd, definitief te zijn beslist. De laatste militanten van Islamitische Staat die zich nog in een paar straten in het westelijk deel van de stad ophielden zijn vanmorgen verdreven of gedood. De Iraakse premier Abadi heeft de stad inmiddels bezocht. De laatste dagen werd er uitsluitend nog gevochten in enkele kronkelige straatjes, waarbij elke meter apart moest worden bevochten. Bombardementen vanuit de lucht konden niet meer worden uitgevoerd; de overgebleven IS-strijders verscholen zich in de straatjes en gebruikten tot het allerlaatst burgers als menselijk schild.

De stad zelf is grotendeels verwoest door de vele gevechten en bombardementen. Wat er nu met Mosoel gaat gebeuren, is onbekend. Er zijn op dit moment geen officiële plannen voor wederopbouw.

Mosoel was de grootste stad die IS in handen had. Er blijft nu nog één grote stad over die IS in handen heeft: Raqqa, tevens de "hoofdstad" van het in 2014 uitgeroepen IS-kalifaat. De slag om deze stad is inmiddels ook al begonnen (zie SDF dringt Raqqa verder binnen).

Bronnen[bewerken]