Moordenaar Julie Van Espen bekent

Uit Wikinieuws

7 mei 2019 

De Gabriel Theunisbrug, in de buurt van de misdaad

De 39-jarige Steve Bakelmans, die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen en gisteren werd aangehouden, heeft vandaag een bekentenis afgelegd tegenover de onderzoeksrechter.

De 23-jarige studente verdween afgelopen zaterdagavond terwijl ze op haar fiets onderweg was van Schilde naar Antwerpen. Zondag werd alarm geslagen waarna een grote zoektocht volgde. Daarbij werden bebloede kledingstukken teruggevonden. Gisteren vond de scheepvaartpolitie het lichaam van Van Espen in het Albertkanaal, in de buurt van de Burgemeester Gabriël Theunisbrug.

Bakelmans werd gisteren aangehouden, in eerste instantie als getuige, vervolgens als moordverdachte. Hij was in beeld verschenen op bewakingscamera's, niet ver van de plek waar Van Espen verdween. Inmiddels heeft Bakelmans bekend dat hij Julie Van Espen van haar fiets trok en haar vervolgens probeerde te verkrachten. Toen ze zich hevig verzette, sloeg hij haar en wurgde haar vervolgens met een kabel. Hij liet haar lichaam in de berm liggen en nam het fietsmandje met daarin haar spullen mee. De spullen liet hij achter bij een trainingscentrum van Antwerp Giants, het mandje in een steeg. 's Avonds kwam hij terug op de plek van zijn daad, waarna hij het lichaam van Van Espen wegsleepte en in het Albertkanaal dumpte. Ook haar fiets en gsm gooide hij in het water. Tijdens zijn verhoor heeft Bakelmans verklaard dat het niet zijn bedoeling was om de jonge vrouw te doden.

Bakelmans blijkt al een lange voorgeschiedenis van delicten te hebben. Alom stelt men zich de vraag waarom hij desondanks op vrije voeten was. In de periode 2004-2008 kreeg hij meerdere gevangenisstraffen opgelegd wegens diefstallen, verkeersmisdrijven, heling en verkrachting. Eind 2016 kreeg hij tien weken voorhechtenis wegens gewelddadige diefstal en verkrachting. In juni 2017 werd hij tot vier jaar celstraf veroordeeld, nogmaals vanwege een verkrachting. Hij heeft hier echter niets van uitgezeten en is zelfs niet aangehouden, hoewel het Openbaar Ministerie hier wel om had gevraagd. Dit laatste had te maken met Artikel 33 §2 van de wet op de voorlopige hechtenis.

Het Facebookprofiel van Bakelmans, dat vrijwel geheel openbaar was en waarop ook een foto van zijn zoontje stond, werd maandagavond verwijderd nadat er duizenden haatreacties op waren geplaatst.

Ook in Nederland wordt geschokt gereageerd op de moordzaak, mede omdat de zaak allerlei opvallende overeenkomsten heeft met de moord op Anne Faber.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: