Naar inhoud springen

Moord op twee Scandinavische vrouwen in Marokko lijkt terreurdaad

Uit Wikinieuws

20 december 2018 

De gewelddadige moord die in de nacht van zondag op maandag in het Marokkaanse Atlasgebergte werd gepleegd op twee backpackende Scandinavische vrouwen lijkt een terreurdaad. Plaatselijke autoriteiten en het Marokkaanse parket hebben dit bevestigd en ook de Deense regering zegt hier inmiddels van uit te gaan.

Inmiddels zijn er in het onderzoek vier arrestaties verricht, eergisteren een en vanmorgen nog eens drie. De verdachten zijn lid van een terreurcel waarvan Marokkaanse aanklagers de naam niet publiekelijk hebben vrijgegeven. Mogelijk gaat het om Islamitische Staat of een daaraan gerelateerde groepering. Ook de Deense inlichtingendienst vermoedt dat IS erachter zit.

De lichamen van de twee slachtoffers, een 28-jarige vrouw Denemarken en een 24-jarige vrouw uit Noorwegen, werden afgelopen maandag gevonden bij de berg Toubkal, op ca. 10 kilometer van Imlil. Enkele uren daarvoor hadden ze zich van een grotere groep reizigers afgesplitst om samen een wandeling te maken. De vrouwen studeerden aan de Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Een van hen is naar verluidt onthoofd. Op sociale media heeft enige tijd een (inmiddels verwijderd) filmpje gecirculeerd waarop rechtstreeks te zien was hoe een van de vrouwen wordt vermoord. De daders zouden onder meer "vijand van Allah" hebben geroepen. Volgens de Deense veiligheidsdienst gaat het om een authentiek filmpje.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: