Naar inhoud springen

Monster: twee spitssnuitdolfijnen aangespoeld en overleden

Uit Wikinieuws

8 oktober 2021 

Een spitssnuitdolfijn van de Blainville

Aan het strand van Monster (Zuid-Holland) zijn dinsdagmiddag 5 oktober twee vrouwelijke spitssnuitdolfijnen aangespoeld. De gestrande dieren zijn niet lang daarna overleden.

Hulpverleners van onder meer het reddingsstation KNRM Ter Heijde, de stichting SOS Dolfijn en EHBZ Noordwijk hebben nog geprobeerd de dolfijnen te redden door ze terug het diepere water in te duwen. Vanwege de omvang van de dolfijnen (vier tot vijf meter) werd het walvisprotocol gevolgd. De reddingswerkzaamheden mochten echter niet baten. Een van de twee dolfijnen overleed al vrij snel. De andere kon nog wel terug richting de zee worden gedreven, maar redde het uiteindelijk toch niet door het snel zakkende water.

De overleden dolfijnen werden voor nader onderzoek overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Er werd onder meer geprobeerd de oorzaak waardoor ze zijn gestrand en overleden te achterhalen. Normaal gesproken leven spitssnuitdolfijnen in de oceaan, in ondiepere wateren (zoals de Noordzee) horen ze in principe niet thuis. Onderzoeker Lonneke IJsseldijk heeft geconcludeerd dat de aangespoelde dieren zogende moeders waren en al een tijd niet gegeten hadden. Hun kalveren zwemmen nu wellicht nog alleen rond, volgens IJsseldijk hebben ze zonder hun moeders maar weinig overlevingskans.

Het aantal (gemelde) zeezoogdieren dat aanspoelt op de Nederlandse stranden is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Dit is het gevolg van diverse factoren, zowel natuurlijke oorzaken als menselijk handelen. In 2017 spoelden er ook al twee spitssnuitdolfijnen aan op de stranden van Serooskerke en Egmond, ook deze dieren overleefden het niet.

Bronnen

[bewerken]