Modderstroom in Colombia, honderden doden en vermisten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 april 2017 

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:

Modderstroom treft Zuid-Colombiaanse provincie Putamayo, wellicht honderden doden

In Mocoa, een stad in de Zuid-Colombiaanse provincie Putamayo, zijn afgelopen nacht door een plotselinge en zeer hevige modderstroom honderden doden gevallen. Het precieze aantal doden is nog onbekend omdat veel mensen nog vermist worden.

Door hevige regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden, met als gevolg enorme modderstromen. Doordat het midden in de nacht gebeurde zijn veel mensen in hun slaap overvallen en konden niet meer tijdig wegkomen. Sommige huizen en wijken compleet verwoest. Er zijn ook twee bruggen ingestort, met als gevolg dat de stad over land niet meer bereikbaar is. In de stad is momenteel een gebrek aan drinkwater en elektriciteit. Er is een crisisteam (bestaande uit militairen, politieagenten en gespecialiseerde reddingsteams) ingeschakeld om naar overlevenden te zoeken.

Aan het eind van het dag werd het dodental bijgeteld naar 254, minstens 220 mensen worden nog vermist. De president heeft de noodtoestand afgekondigd. Hij heeft het rampgebied inmiddels ook bezocht.

Veel delen van Colombia hebben al weken te kampen met aanhoudende regens. Het Colombiaanse Rode Kruis waarschuwt dat rampen als deze zich ook in andere Colombiaanse provincies kunnen voordoen. De langdurige regenval hangt samen met de klimaatverandering. Het risico op modderstromen als deze wordt verder in de hand gewerkt door ontbossing. Milieuorganisatie Corpoamazonia waarschuwde negen maanden geleden al voor mogelijke aardverschuivingen.

In Peru gebeurde afgelopen maand iets soortgelijks.

Update 8 april 2017 

De autoriteiten hebben het zoeken naar overlevenden gestaakt. Het officiële dodental staat nu op 314, maar honderden mensen worden nog steeds vermist. Naar hen wordt niet langer gezocht; aangenomen wordt dat ze allen zijn omgekomen.

Bronnen[bewerken]