Naar inhoud springen

Mladić tot levenslang veroordeeld

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 november 2017 

Mladić op de luchthaven van Sarajevo in juni 1993

Mladić tot levenslang veroordeeld

De Bosnische oud-generaal Ratko Mladić is vanmorgen door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf vanwege zijn rol in de Joegoslavische burgeroorlog in de periode 1992-1995. Mladić is schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Net voordat de uitspraak zou worden opgelezen, werd de zitting voor enige tijd stopgezet. Mladić vroeg of hij even naar het toilet mocht, maar bleef vervolgens veel langer weg dan enkele minuten. In de tussentijd zou hij medisch zijn onderzocht omdat zijn bloeddruk veel te hoog zou zijn. De rechter ging niet in op een verzoek om de uitspraak tegen Mladić op te schorten of versneld af te handelen. Toen de uitspraak weer werd hervat, stond Mladić zelf op en begon te schreeuwen dat alle beschuldigingen tegen hem op leugens berustten. Hierop werd hij uit de rechtszaal verwijderd.[1] Hij kon het verdere verloop van de zitting in een aparte ruimte via een scherm volgen.

Over het algemeen wordt er positief gereageerd op Mladić' veroordeling. Joris Voorhoeve, die minister van Defensie was ten tijde van de Joegoslavische burgeroorlog, spreekt van "een bekroning".

Mladić gaat tegen de uitspraak in hoger beroep, hebben zijn advocaat en zijn zoon Darko inmiddels laten weten.