Naar inhoud springen

Minister Robert Peneux bespreekt problemen met Surinaamse studenten in Nederland

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 september 2017 

Minister Robert Peneux bespreekt problemen met Surinaamse studenten in Nederland

Onderwijsminister Robert Peneux heeft met Surinaamse studenten de problemen tijdens hun studie in Nederland besproken. De studenten waren vertegenwoordigd door een afvaardiging van Surinamese Students Abroad (SSA). Het gesprek vond plaats op de ambassade in Den Haag en werd geïnitieerd door Ebu Jones, de tijdelijke zaakgelastigde in Nederland. Jones was zelf ook bij het gesprek aanwezig.

Een probleem voor alle buitenlandse studenten in Nederland is het maximum van tien werkuren per week. De studenten zouden meer willen werken om beter rond te kunnen komen. De minister vermoedt dat Nederland de regeling heeft ingevoerd om de eigen arbeidsmarkt te beschermen. Volgens hem zouden meer werkuren er ook toe kunnen leiden dat studenten langer dan noodzakelijk over hun studie doen. Hij ziet persoonlijk liever dat Surinamers hun studie zo snel mogelijk afronden en weer terugkeren.

Werk was vanuit meer uitgangspunten een thema tijdens de ontmoeting. De studenten zouden de mogelijkheid willen hebben na hun studie nog een tijd in Nederland te werken om werkervaring op te doen. Ook zouden ze bij terugkeer de garantie willen hebben op een baan in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Andere besproken knelpunten waren een hogere prijs voor openbaar vervoer dan de Nederlandse studenten betalen en de trage afhandeling van verlengingen van paspoorten. Verder werd een voorstel gedaan om mentorschapprogramma's in te voeren. Deze oplossing moet ervoor zorgen dat studenten beter begeleid worden tijdens hun studie in het buitenland.

De minister zal de problemen bij meerdere ministeries aankaarten. Daarna zal hij ook het overleg aangaan met de Nederlandse overheid.

Bronnen[bewerken]