Naar inhoud springen

Minister Ollongren wil haast zetten achter afschaffing van het referendum

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 december 2017 

Minister Ollongren

Minister Ollongren wil haast zetten achter afschaffing van het referendum

D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil haast zetten achter de afschaffing van het referendum. Tot de intrekkingswet die dit mogelijk moet maken werd besloten in het regeerakkoord tussen D66, VVD, CDA en ChristenUnie. Ollongren heeft voor het wetsvoorstel een spoedprocedure aangevraagd bij de Raad van State. De Raad adviseert standaard over elk nieuw wetsvoorstel. Normaal gesproken was hier rond drie maanden voor nodig geweest.

Volgens Ollongrens woordvoerder wil het kabinet snel duidelijkheid over dit onderwerp, mede om te voorkomen dat er referenda worden gestart over wetten van het nieuwe kabinet-Rutte III. Ook over de afschaffing van het referendum zelf wil het kabinet een referendum voorkomen. Vrijdag liet de minister al weten dit "niet logisch" te vinden. Voor dit doel wordt in het wetsvoorstel speciaal een juridische bepaling opgenomen waardoor de wet niet-referendabel is. De Raad van State heeft al toegezegd speciale aandacht te zullen besteden aan deze uitsluitingsgrond, omdat ze op voorhand verwacht dat ook een intrekkingswet referendabel zou moeten zijn.

De regering wil het raadgevende referendum afschaffen omdat het niet heeft "gebracht wat ervan werd verwacht, onder meer door een controverse over de wijze van aanvragen en verschillende interpretaties van de uitslag." Op dit moment staat er nog één referendum gepland: in maart 2018 kan de bevolking zich uitspreken over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, ook wel de sleepwet genoemd. Tot nog toe is er in Nederland nog maar één keer een referendum gehouden. Dat was in april 2016 over het Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Bronnen

[bewerken]