Naar inhoud springen

Minister Jerry Miranda maakt kritisch radioprogramma monddood

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

3 november 2017 

Minister Jerry Miranda maakt kritisch radioprogramma monddood

Zeven Even, een programma dat al dertig jaar te horen is op Radio Paramaribo (Rapar), kent in de afgelopen drie jaar Satish Baldewsingh als presentator en baken van de vrijheid van meningsuiting.

Kritisch, en met een flinke dosis zwarte humor, geeft hij op werkdagen zijn mening over het vaderland. Hierbij ontziet hij de regering, de assembleeleden, ambtenaren, rechters en andere autoriteiten allerminst. Maar ook de Surinaamse burger moet het ontgelden. Die zou het immers met een groot gebrek aan interesse accepteren dat ze door de huidige politici wordt geleid.

Zijn bewoordingen zijn scherp: "boeven ... oplichters ... dictatuur van de meerderheid ... snoepreisjes ... ongekend belachelijk ... walgelijk opportunisme ... " enzovoort. Of 'waren scherp', want minister Jerry Miranda van Communicatie (OWT&C) kan ze niet langer meer verdragen. Hij heeft Rapar Broadcasting Network de opdracht gegeven Zeven Even uit de ether te halen. Daarna was er nog een laatste, aangepaste uitzending, maar nu kiest RBN dan toch maar eieren voor haar geld. Het programma gaat de komende tijd "met vakantie," zoals het officieel luidt.

RBN-directeur Faried Pierkhan is flink ontstemd en betoogt dat de overheid hier veel te ver mee gaat: "Het is niet aan de Surinaamse regering om te bepalen of wij in een kritisch of satirisch programma over de rand gaan of niet. Iedere Surinaamse burger of groepering die zich beledigd of onheus bejegend voelt kan naar de rechter stappen."

In de dertig jaar tijd is er nog nooit een schriftelijke klacht geweest over het programma, aldus Pierkhan. Wat hem betreft is vakantie dan ook echt vakantie. Vastbesloten om Zeven Even terug in de programmering te brengen, is de protestbrief aan minister Miranda inmiddels verzonden. Meer dan een vakantie kan hij er nu echter niet van maken. Zolang de juridische procedures lopen, blijft het programma uit de lucht. Zou hij dit niet doen, dan dreigt Miranda de licentie van het gehele mediahuis in te trekken.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) spreek van censuur en zal de Association of Caribbean Mediaworkers op de hoogte stellen. Volgens de SVJ is de minister niet bevoegd om een dergelijke beslissing te nemen. Ze noemt het een blunder en roept de regering op om zelfcorrigerend op te treden.

Daarnaast is de regering erop aangesproken in De Nationale Assemblée. Na een vraag van Marinus Bee van de ABOP ontkende vicepresident Ashwin Adhin dat er sprake was geweest van een dreigement. Dit beleid was al aangekondigd in een brief aan de mediahuizen, ruim een maand geleden. Volgens Bee is er echter in beide gevallen sprake van een dreigement. Mahinder Jogi van de VHP noemt de brief van Miranda al de zoveelste intimidatiepoging van de regering. Tegenover De West blikt hij vooruit: "Vandaag is het Zeven Even, maar morgen kan het To the Point of In de Branding zijn. Daarna mag De West niet meer gepubliceerd worden."

Hoewel het programma officieel "met vakantie" is gegaan, vertelde directeur Pierkhan aan De Ware Tijd dat Baldewsingh "heel erg gedemotiveerd" is geraakt door het dwangbevel van de minister. Al komt er misschien een eind aan de vakantie, dan is het nog maar de vraag of Baldewsingh nog wel door wil met het programma.

1 december 2017 

Zeven Even mag weer uitzenden

Minister Jerry Miranda en directeur Faried Pierkhan hebben hun onenigheid neergelegd. De minister heeft besloten dat Zeven Even weer mag uitzenden. Er zal nog gekeken wanneer het programma weer wordt opgestart en of het met een aangepaste formule doorgaat.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]