Naar inhoud springen

Miljoenen muggen op Saba tegen zikavirus

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

26 juli 2017 

Miljoenen muggen op Saba tegen zikavirus

Het bestuur van Saba overweegt om 15 miljoen mannelijke muggen uit te zetten in de strijd tegen het zikavirus. Het gaat om de Aedes aegypti. Ze zijn met de bacterie Wolbachia geïnfecteerd waardoor de vrouwtjes bevrucht worden met nageslacht dat het niet overleeft. Alleen de vrouwtjes brengen het zikavirus over. Om die reden is het uitzetten van de mannetjes veilig.

In het voorziene plan worden gedurende een jaar elke maand 1 miljoen muggen uitgezet. Het moet nog wel goedgekeurd worden door het eilandsbestuur. In Fresno, Californië, is het uitzetten van geïnfecteerde mannetjesmuggen al begonnen. Het is een groene methode, waarbij het geen kwaad kan wanneer vogels bijvoorbeeld de larven van de mug opeten. Net als in Californië is de mug die het zikavirus overbrengt geen oorspronkelijke lokale diersoort.

29 juli 2017 

Geen muggen voor Curaçao

Het uitzetten van de muggen is ook besproken op Curaçao, maar minister voor Camelia-Römer ziet hier geen mogelijkheden. Hierin wordt ze bijgestaan door het hoofd van het ministerie van Gezondheid, Servin Kelie, die het eiland in verhouding te groot noemt. Anders dan op Saba zou er minder sprake zijn van een gecontroleerde omgeving en zijn er veel meer muggen op het eiland. De kosten voor een dergelijk project zouden daardoor te hoog oplopen.

Bronnen[bewerken]