Miljoen bezoekers op DelfSail 2009 verwacht

Uit Wikinieuws
DeflSail 2009
DelfSail vanuit het reuzenrad.

22 augustus 2009 

Vanaf vandaag tot en met woensdag 26 augustus 2009 is de vijfde editie van het gratis maritieme evenement DelfSail weer begonnen. Uit de hele wereld zijn er in totaal 32 tall-ships (en) of windjammers, klassieke zeilschepen, te bewonderen in de haven van Delfzijl. Verder varen er nog honderden kleinere schepen mee. Er worden tussen de 800.000 en een miljoen bezoekers verwacht. De gemeente Delfzijl en de politie hadden bezoekers opgeroepen om vooral met het openbaar vervoer te komen, waar massaal gehoor aan gegeven werd, waardoor de Arriva treinen richting Delfzijl overvol zitten. Desondanks is het op de wegen ook erg druk. Op de N33 en de N362 staan lange rijen auto's.

Gisteravond was de aftrap met een groots optreden van Ilse DeLange. Vanochtend begon de Parade of Sail, waarbij de tall-ships vanuit de Eemshaven naar Delfzijl varen. Verwacht wordt dat ze tussen 14.00 en 16.00 afmeren in Delfzijl. De tall-ships worden onder andere begeleid door zo'n dertig partyschepen en een vloot van het Varend Erfgoed. Vanavond om half tien is er een optreden van Marco Borsato.

Morgen gaat het programma verder met onder andere de Blessing of the Sails, een oecumenische kerkdienst aan boord van het schip de Stad Amsterdam, en een vlootschouw van het Varend Erfgoed. Optredens van Thomas Berge, Wolter Kroes en Dennie Christiaan sluiten de dag af. De dagen daarna is er een nautische markt en straattheater, met op maandag een optreden van VanVelzen en dinsdag van Lucas en Gea, Belle Perez en Jannes. Over het programma van woensdag is nog weinig bekend.

Bronnen[bewerken]