Naar inhoud springen

Militaire trainingsbasis bij Yavoriv aangevallen

Uit Wikinieuws

13 maart 2022 

Logo van de basis

In de ochtend van zondag 13 maart is in het westen van Oekraïne een belangrijke militaire trainingsbasis (en) (het "Internationaal Centrum voor Vredeshandhaving en Veiligheid", IPSC) getroffen door een Russisch bombardement. Dit gebeurde bij de stad Yavoriv, gelegen in de oblast Lviv.

De gouverneur van de regio meldt dat er 30 raketten op de basis werden afgevuurd, waarvan de meeste werden onderschept door de luchtafweer. Volgens de plaatselijke Oekraïense autoriteiten zijn er bij de aanval zeker 35 doden en 134 gewonden gevallen. Ooggetuigen zeggen dat er veel schade is en dat ze forse rookpluimen zagen opstijgen. Op de basis werden veel buitenlandse militairen getraind. Onder de gewonden zouden ook enkele Nederlanders zijn, die zich hadden aangesloten bij het Oekraïens vreemdelingenlegioen.

De militaire trainingsbasis ligt op slechts ca. 20 kilometer van de Poolse grens. Internationaal groeit de bezorgdheid omdat de aanval zo dicht bij de grens van een NAVO-land is. Men wil tegen alles voorkomen dat Rusland en de NAVO – op grond van artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag – in een rechtstreekse oorlog met elkaar verwikkeld raken. De Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov (en), spreekt op Twitter van een "nieuwe terroristische aanval op vrede en veiligheid bij de EU- en NAVO-grens". Ook drong hij opnieuw aan op het instellen van een no-flyzone boven Oekraïne.

Volgens analisten probeert Rusland met dit soort aanvallen vooral de toevoerlijnen van het Oekraïense leger af te snijden. Er zouden nog meer doelwitten in West-Oekraïne zijn aangevallen, waaronder een militair vliegveld bij Ivano-Frankivsk. In dit deel van Oekraïne was het sinds het begin van de oorlog tot nu toe nog betrekkelijk rustig.

Bronnen

[bewerken]