Naar inhoud springen

Militaire staatsgreep in Thailand

Uit Wikinieuws

19 september 2006 

Thailand
Premier Thaksin

In de Thaise hoofdstad Bangkok is momenteel een militaire staatsgreep aan de gang. De Thaise premier Thaksin heeft de noodtoestand afgekondigd.

Rondom het parlementsgebouw, rijden volgens ooggetuigen meer dan tien tanks. Gewapende militairen zijn het gebouw binnen gegaan, en hebben agenten bevolen hun wapens neer te leggen.

Thaksin heeft het leger opgedragen niets onwettigs te doen en de noodtoestand uitgeroepen. Hij doet dat vanuit New York City, waar hij op dit moment de algemene vergadering van de Verenigde Naties bijwoont. Hij mag de vergadering eerder toespreken, zodat hij waarschijnlijk donderdag terug kan naar Thailand, een dag eerder dan gepland.

De coupplegers sluiten zich aan bij de bezwaren van de oppositie tegen de corruptie van de regering-Thaksin. Ondanks deze corruptie behaalde Thaksin grote verkiezingsoverwinningen door zijn populariteit op het platteland.

Op de Thaise televisie, die in handen van de coupplegers zou zijn, worden liederen gezongen en foto's van de koninklijke familie getoond. De coupplegers en het leger hebben de staat van beleg over het gehele land uitgeroepen.

Overigens, meer dan 80 procent van de Thaise bevolking steunt de staatsgreep.

Bronnen[bewerken]