Naar inhoud springen

Mikhail Gruznov: 'We begrijpen niet wat er op de Russische Wikipedia aan de hand is'

Uit Wikinieuws
Mikhail Gruznov

10 augustus 2019 

Mikhail Gruznov zorgde voor een politiek schandaal dat van invloed kan zijn op Wikipedia in het Russisch. Gruznov heeft bijna 14 jaar bijgedragen aan Wikipedia. Hij is een van de pioniers en een moderator op de Russische Wikipedia.

Gruznov blokkeerde op 2 juli een groep van twaalf gebruikers die op Wikipedia bewerkingen ten gunste van het Kremlin deden. Een maand later werden nog eens vier media op de blacklist gezet die in verband worden gebracht met de Poetin-gelieerde Yevgeny Prigozhin. Hierop beschuldigde URA.Ru (ru) Gruznov dat hij nepnieuws over Rusland zou opschrijven. Wikipedia zou de propagandatool van de Verenigde Staten zijn. Op 6 augustus riep het hoofd van de Russische Unie van Journalisten (ru), Vladimir Solovyov (ru) op, om een nationale editie van Wikipedia op te richten.

Een vrijwilliger van de Russische Wikinieuws, Dmitry Rozhkov, interviewde Mikhail Gruznov. Het interview is te lezen in het Russisch en in een Engelse vertaling.

Bron[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « Mikhail Gruznov: We do not understand what is happening on Wikipedia », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 2 augustus 2019.