Naar inhoud springen

Migratie Museum Den Haag toch opengegaan ondanks streep door subsidie

Uit Wikinieuws

22 september 2018 

In Den Haag is vandaag het Migratie Museum toch geopend. Dit was een lang gekoesterde droom voor gewezen wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA). De nieuwe coalitie, bestaande uit Den Haag/Groep de Mos, GroenLinks, VVD en D66, zette een streep door de rekening, met als motivering dat het stadsbestuur hier 1 miljoen euro mee ophaalt.

Het risico van de opening is voor de stichting, al zal ook aan de verplichtingen van het huurcontract tot 2020 voldaan moeten worden. In de eerste drie jaar voorzag het vorige college in een subsidie van 350.000 per jaar. Tot 2028 zou de subsidie vervolgens afgebouwd worden naar nul. De eerste tranche mag het museum van de gemeente houden om de afbouw te realiseren. Wethouder Guernaoui van Groep de Mos laat weten dat er niettemin ruimte is voor overleg.

Met de opening werd het eerste migratiemuseum van Nederland dan toch gevestigd. De locatie bevindt zich aan het Hoge Zand, waar zich eerst het gefailleerde Concordia Theater & Zalen bevond. In de laatste vier maanden van het jaar wil het museum exposities tonen en lezingen houden. De eerste tentoonstelling gaat over de migranten uit Nederlands-Indië tussen 1945 en 1969. In november wordt er samengewerkt met het Marokko Instituut en aan het eind van het jaar is een expositie te zien over migratie van Hindoestanen. Directeur Wim Manuhutu hoopt dat de politiek uiteindelijk toch over de brug zal komen.

Bronnen[bewerken]