Naar inhoud springen

Migrantenboot kapseist voor kust Tunesië, mogelijk 110 doden

Uit Wikinieuws

5 juni 2018 

Bij het bootdrama van afgelopen zondag voor de zuidkust van Tunesië in de buurt van Sfax, toen een boot van mensensmokkelaars die vol zat met migranten zonk, zijn naar het zich nu laat aanzien 110 doden gevallen. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. Tot dusver zijn er 48 lichamen geborgen, maar 64 mensen worden vermist en de kans is groot dat zij allemaal zijn omgekomen. Van de geborgen lichamen zijn er tot nu toe 24 geïdentificeerd. Aan boord waren in totaal zo'n 180 opvarenden, vooral Tunesiërs. 68 van hen konden wel worden gered; 60 van hen zijn Tunesiërs, de rest komt uit Marokko, Ivoorkust, Libië, Mali en Kameroen.

De kapitein verliet de boot toen deze begon te zinken. Vermoedelijk wilde de man aan de kustwacht ontkomen, aangezien hij anders zou zijn opgepakt wegens mensenhandel.

De migranten probeerden vermoedelijk Sicilië te bereiken. In Libië is het toezicht op mensensmokkel de afgelopen tijd strenger geworden, daarom wijken mensensmokkelaars nu veelal uit naar buurland Tunesië.

Bronnen[bewerken]