Naar inhoud springen

Microplastics in bloed aangetoond

Uit Wikinieuws

24 maart 2022 

Hoe schadelijk zijn microplastics voor onze gezondheid? - Filmpje van de Universiteit van Nederland

Een team van Canadese en Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit Amsterdam , Deltares en de Amsterdam UMC zegt dat ze voor het eerst de aanwezigheid van microplastics in menselijk bloed hebben aangetoond. Het resultaat van hun onderzoek is donderdag verschenen in het academische tijdschrift Environment International (en). Het onderzoek was een initiatief van Heather Leslie, een Canadese ecotoxicologe. Zij had ook de leiding over het hele project, "Immunoplast".

De wetenschappers onderzochten het bloed van 22 anonieme donoren op de aanwezigheid van vijf polymeren. Bij ongeveer drie kwart van de proefpersonen werd volgens het onderzoek een van deze stoffen aangetroffen. PETP, een alledaagse stof die onder andere voor voedingsmiddelverpakkingen wordt gebruikt, werd relatief vaak aangetroffen, net als polyethyleen en styreenpolymeren. Daarnaast werden lagere concentraties poly(methylmethylacrylaat) en polypropyleen gemeten. De aangetroffen hoeveelheden waren gemiddeld 1,6 µg/ml (wat ongeveer gelijkstaat aan één theelepel plastic in 1000 liter water).

Al langer was bekend dat microplastics via voedsel en water het menselijk lichaam kunnen binnenkomen en het ook weer verlaten. Het was echter tot nu toe niet gelukt om de aanwezigheid van plastic microdeeltjes ook in de bloedsomloop aan te tonen.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de microplastics in het bloed een risico vormen voor de volksgezondheid. Dit hangt er bijvoorbeeld van af hoe gemakkelijk het plastic via het bloed in weefsels en darmen kan belanden. De onderzoekers zijn inmiddels bezig met een vervolgstudie hierover, waarbij tweehonderd bloeddonoren worden gevolgd.

Bronnen[bewerken]