Naar inhoud springen

Michail Gorbatsjov (91) overleden

Uit Wikinieuws
Gorbatsjov in 2007

1 september 2022 

Michail Gorbatsjov, die van 1985 tot 1991 de laatste leider was van de Sovjet-Unie, is op 30 augustus in Moskou overleden. De Russische persbureaus Tass, RIA Novosti en Interfax hebben het bericht van zijn overlijden ontvangen van het ziekenhuis in Moskou waar Gorbatsjov werd verpleegd.

Gorbatsjov is vooral bekend geworden doordat hij als president een einde wist te maken aan de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn. Tegelijk wordt hij in Rusland zelf gezien als de hoofdverantwoordelijke voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Hierdoor is hij al met al populairder in veel westerse landen dan in zijn eigen land. Hij verscheen de laatste tijd weinig meer in het openbaar. Zijn gezondheid was al langere tijd slecht, en hij zou een nierziekte hebben gehad. De precieze oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

Gorbatsjov wordt zaterdag 3 september bijgezet op de Novodevitsjibegraafplaats, conform zijn eigen wens naast zijn vrouw Raisa. Hij krijgt geen echte staatsbegrafenis maar wel iets met "elementen daarvan", volgens het Kremlin. De Russische president Vladimir Poetin zal hierbij niet aanwezig zijn, omdat zijn werkagenda dat niet zou toelaten. Bekend is dat Poetin het einde van de Sovjet-Unie sterk betreurt en vooral daarom persoonlijk niet op goede voet stond met Gorbatsjov. Wel heeft Poetin donderdag aan Gorbatsjov een laatste eerbetoon gebracht, ook zou hij Gorbatsjovs familie in een telegram hebben gecondoleerd.


Bronnen[bewerken]