Michael Panhuis veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

17 juli 2018 

De rechtbank in Utrecht heeft Michael Panhuis veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens het ontvoeren, verkrachten en om het leven brengen van de 25-jarige Anne Faber op 29 september vorig jaar. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie[1]. Verder moet Panhuis de familie van Anne Faber een schadevergoeding van 56.000 euro betalen.

Panhuis is niet veroordeeld voor moord, maar vanwege een speciaal soort doodslag die in juridische termen "gekwalificeerde doodslag" heet. Er kan namelijk niet worden bewezen dat hij de vrouw opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht, alhoewel wel veel hierop wijst. Er is geen levenslang opgelegd (wel overwogen) omdat dit niet valt te combineren met tbs. Bovendien zou levenslang in de praktijk hebben betekend dat Panhuis na 25 jaar vrij had kunnen komen zonder dan een adequate behandeling te hebben gehad. Het OM acht dit scenario volstrekt onverantwoord.

Aan Panhuis' eigen verklaring dat hij uit woede zou hebben gehandeld wordt weinig geloof gehecht. Ook aan veel andere onderdelen van zijn eigen verklaring rond de dood van Faber wordt getwijfeld; de rechtbank vindt ze "berekenend en onoprecht". De rechter noemde Panhuis een gewetenloze man en sprak van buitenproportioneel geweld. De angst en pijn die Anne Faber tijdens de laatste momenten van haar leven moet hebben gevoeld zijn een horrorscenario voor elke vrouw, aldus de officier van justitie. Hier komt ook nog bij dat Panhuis met zijn daad veel angst heeft gezaaid in de maatschappij als geheel, met name onder vrouwen.

Panhuis is daarnaast ook nog veroordeeld wegens het mishandelen van vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum.

Bronnen[bewerken]
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?