Mexico staat voor bewogen politieke keuze

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 april 2005 

Waarschijnlijk in de loop van volgende week beslist de Mexicaanse kamer van volksvertegenwoordigers over het opheffen van de onschendbaarheid van Andrés Manuel López Obrador, hoofd van het Mexicaans Federaal District en burgemeester van Mexico-Stad. Vandaag besliste de bevoegde kamercomissie dat het dossier waarin López Obrador betrokken is, ontvankelijk is en moet worden voorgelegd aan de kamerleden.

Het dossier betreft het negeren van een rechterlijke uitspraak, waarbij de aanleg van een openbare weg op een privaat perceel niet werd stopgezet. Het verdeelt Mexico reeds enkele maanden tussen voor- en tegenstanders van López Obrador, die gezien wordt als een belangrijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2006. Voorstanders van López Obrador zien in het proces dan ook een middel om hun kandidaat uit de race naar het presidentsschap te halen.

De partij van López Obrador, het linkse Partido de la Revolución Democrática, is één van de drie belangrijkste politieke fracties in het land. In het parlement beschikt het niet over een meerderheid. De kans is reëel dat de burgemeester van Mexico-Stad volgende week zijn onschendbaarheid verliest en in een juridisch proces verwikkeld raakt dat hem uit de presidentsverkiezingen zal houden.