Metro ontspoort in Chicago; honderden gewonden

Uit Wikinieuws

12 juli 2006 

Een brand en ontsporing in de metro van Chicago heeft geleid tot de evacuatie van de "Blue Line".

CBS 2 meldt een incident met enorme aantallen slachtoffers, "meer patienten dan redingswerkers," aldus Kris Habermehl. Hulpdiensten vanuit de gehele regio zijn naar het rampgebied gestuurd. Een politiewoordvoerder zei dat de brandweer reageerde na een melding van rook in de "Blue Line". Uiteindelijk bleek het te gaan om een ontsporing waarna brand uitbrak. Het ging niet om een grote brand. Er zijn zeker 100 gewonden, zij zijn overgebracht naar negen ziekenhuizen in de omgeving. De meesten zijn slechts lichtgewond. Een aantal passagiers is er slecht aan toe.

Frank Kruesi van de Chicago Transit Authority bevestigde de brand en ontsporing. Hij zei dat twee reddingsacties waren uitgevoerd om zeker te zijn dat iedereen was geëvacueerd. Een derde poging wordt voorbereid. Een woordvoerder van de brandweer zei dat er geen explosie was en dat het incident veroorzaakt kan zijn door oververhitte remmen. Terrorisme is uitgesloten. Meer dan 20 ambulances zijn ter plaatse.

Het is onbekend hoeveel mensen er gewond zijn geraakt. Reddingswerkers hebben noodhospitalen ingericht bij Clinton, Fulton, Grand en Milwaukee, Kinzie en Milwuakee, LaSalle en Lake, en Lake en Clark. Veel slachtoffers hebben ademhalingsproblemen en veel reizigers zitten onder het stof en zand. Tientallen mensen zijn op straat.

Passagier Christopher Smith beschreef wat er gebeurde in de metro: "Het leek alsof het laatste stuk van de trein ontspoorde. Ik was in de vierde wagon, ik stond tegen de deuren. Het klonk alsof treinen botsten," aldus Smith. "Het klonk niet als een explosie. Het klonk als een reeks klappen. Ik verwachtte dat de trein zou omslaan, maar dat gebeurde niet." Uiteindelijk konden passagiers de trein verlaten door nooduitgangen. "Geen aanwijzingen. Geen aanwijzingen in de trein. Niks. We moesten onszelf redden. Mensen wisten niet welke kant ze op moesten," vertelde Smith aan de pers. Veel mensen maanden anderen om kalm te blijven en hielpen ouderen uit de trein. "Het was bijna chaotisch," zei hij.

Bronnen[bewerken]