Meta verliest kwart van totale waarde

Uit Wikinieuws

4 februari 2022 

Meta, het moederbedrijf waar onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp zijn ondergebracht, heeft deze donderdag volgens de laatste berichten meer dan 250 miljard dollar aan beurswaarde verloren, ofwel een kwart van zijn totale waarde. Het is het grootste verlies ooit dat een bedrijf binnen één enkele dag maakt op de Amerikaanse beurs. Mark Zuckerberg (die in de top-10 van rijkste mensen ter wereld staat) verliest hiermee ruim 30 miljard van zijn persoonlijke vermogen.

De ongekende koersval van Meta volgt op tegenvallende winstcijfers voor het bedrijf over het laatste kwartaal van 2021. Meta kampt momenteel met diverse tegenslagen. Zo ziet Facebook voor het eerst in zijn bestaan het aantal actieve gebruikers teruglopen. Het aantal mensen dat dagelijks actief is op Facebook, is met een miljoen afgenomen. Ook zijn er steeds meer concurrerende apps en platforms, zoals het Chinese TikTok. Dan is er nog een andere ongunstige factor: de nieuwe privacyregels die Apple hanteert. Hierdoor wordt het voor bedrijven als Meta moeilijker om vanaf een iPhone gegevens van gebruikers te verzamelen, terwijl die gegevens juist belangrijk zijn voor het genereren van advertenties.

De tegenvallende kwartaalresultaten van Meta hebben gezorgd voor een algehele daling op de aandelenmarkt, onder meer op Wall Street. Vooral veel techbedrijven zijn zwaar getroffen (in eerdere fasen van de coronapandemie, toen zeer veel mensen vanuit huis moesten werken, ging het hier juist erg goed mee).

Bronnen[bewerken]