Met fipronil besmette eieren nu gevonden in 22 landen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 september 2017 

Fipronil in de pluimveehouderij blijkt te zijn gebruikt in 22 landen binnen de EU, vermoedelijk door veel verschillende bedrijven

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat allerlei pluimveebedrijven in veel verschillende landen het verboden middel fipronil hebben gebruikt als schoonmaakmiddel. Tot nu toe stond vooral het Nederlandse bedrijf Chickfriend vol in de aandacht. Met fipronil besmette eieren zijn inmiddels echter al opgedoken in 22 landen, zowel binnen de EU als daarbuiten.

In Italië is afgelopen week een besmette partij eieren opgedoken met een fipronilgehalte van 1,20 milligram per kilogram, tevens het hoogste fipronilgehalte dat tot nu toe in besmette eieren is aangetroffen. Verder zijn er de afgelopen dagen bij het Rapid Alert System for Food and Feed tientallen nieuwe meldingen binnengekomen over met fipronil besmette eieren. De meldingen waren vooral afkomstig uit Duitsland en Oost-Europa en dus ook Italië. Het is niet waarschijnlijk dat Chickfriend in al deze landen actief is geweest.

Vermoed wordt dat de uiteindelijke bron van de hele fipronil-affaire in Roemenië moet worden gezocht. Poultry-Vision − de Belgische leverancier die Chickfriend van de fipronil voorzag − haalde op zijn beurt oliën uit Roemenië. Mogelijk gaat het om een netwerk. Hoelang het middel fiprionil al wordt gebruikt in de pluimveehouderij, is ook niet bekend. In ieder geval dateren de eerste meldingen al van eind 2016.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement is donderdag bijeengekomen om te spreken over de fipronilkwestie. In Nederland zijn momenteel nog 144 pluimveebedrijven waar het verboden middel eerder is gebruikt geblokkeerd. Eerder waren dit er 281.

Bronnen[bewerken]