Naar inhoud springen

Merry Christmas zal 32ste editie Filmfestival Gent openen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 september 2005 

Joyeux Noël of Merry Christmas zal dit jaar het 32ste Filmfestival Gent openen. De film zal op dinsdag 11 oktober in Kinepolis Gent vertoond worden. Regisseur Christian Carion en producent Christophe Rossignon zullen ook aanwezig zijn.

Gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle vermeldde de volgende drie redenen om Merry Christmas als openingsfilm te kiezen. De film, die op tragikomische wijze de zinloosheid van de oorlog aantoont, past perfect in het thema van deze editie van het festival: activisme in de cinema. De muziek speelt ook een belangrijke rol; perfect voor een filmfestival met een hart voor filmuziek... Verder gaat het om een Europese coproductie tussen België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. Belg Walther Vanden Ende zorgde voor de fotografie.

De prent is gebaseerd op een waargebeurd verhaal—soldaten die op kerstavond '14 de wapens neerleggen en samen Kerstmis vieren. Regisseur Christian Carion ontdekte het fantastische verhaal in een boek in 1993. Hij startte echter pas met de verfilming nadat zijn eerste langspeelfilm, Une Hirondelle à fait le printemps, uitkwam in 2001. Merry Christmas brak eerder dit jaar al potten op het filmfestival van Cannes 2005.

Bronnen

[bewerken]