Naar inhoud springen

Melilla: dodental na bestorming exclave opgelopen

Uit Wikinieuws

25 juni 2022 

Het dodental na de bestorming van de Spaanse exclave Melilla is opgelopen tot boven de 20. Eerder werd nog melding gemaakt van 18, later van 23 doden. De Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (en) (AMDH) had het zaterdag over 27 doden. Ook zijn er talloze gewonden. Hoewel dit soort bestormingsincidenten bij de exclave wel vaker voorkomen, gebeurt het niet vaak dat het om zulke grote aantallen mensen en zo veel slachtoffers gaat.

In totaal zouden zo'n 2000 migranten, voornamelijk uit Soedan, hebben geprobeerd om door de exclave heen te breken. Er volgde een zeer gewelddadige confrontatie met zowel Spaanse als Marokkaanse ordetroepen, waarbij ook enkele tientallen agenten gewond raakten. Een aantal mensen viel daarbij van de hekken. In de verdrukking werden de slachtoffers vertrapt of stikten. Op door AMDH vrijgegeven beelden is te zien dat er na de bestorming honderden mensen op de grond liggen, van wie een deel zwaargewond of overleden lijkt. Sommigen mensen liggen vastgebonden.

Diverse mensenrechtenorganisaties dringen aan op nader onderzoek. Volgens de Spaanse afdeling van Amnesty International hebben de grenswachters mogelijk mensenrechten geschonden. UNHCR en IOM willen dat de veiligheid van vluchtelingen en migranten meer politieke aandacht krijgt en dat hun rechten beter gerespecteerd worden.

Bronnen[bewerken]