Naar inhoud springen

Meerdere bombrieven ontploft op diverse plekken in Nederland

Uit Wikinieuws

13 februari 2020 

Op twee plekken in Nederland, in Amsterdam en in Kerkrade, zijn gisterochtend bombrieven ontploft. Bij de explosies zijn geen gewonden gevallen maar dit had wel gekund, aldus de politie.

De eerste explosie gebeurde iets voor 8:00 in een landelijk postsorteercentrum van ABN Amro in de wijk Sloterdijk. Volgens de politie hoorde een medewerker van het sorteercentrum een sissend geluid terwijl hij een witte envelop opende, waarna hij de brief snel weggooide en een lichte knal volgde. Een halfuur later ontplofte er nog een postpakket in een vestiging van Ricoh aan de Wiebachstraat in Kerkrade.

Volgens de politie zijn de beide bombrieven verstuurd door een afperser, die een bedrag in bitcoins eist. De man in kwestie zou tevens hebben gedreigd nog meer brieven te versturen.

Vanochtend werd er opnieuw een bombrief aangetroffen, nu bij Unisys Payment Services & Solutions, een bedrijf in Leusden. Het pakket is onschadelijk gemaakt door de EOD. Om 12:00 ontplofte er een bombrief in Cedar, het hoofdkantoor van ING in Amsterdam, waarbij een persoon rook heeft ingeademd.

Afgelopen maand werden er bij diverse bedrijven ook al bombrieven afgeleverd, waarop toen een sticker van het Rotterdamse Centraal Invorderings Bureau was geplakt. Dit bedrijf had niets met de brieven te maken.

Bronnen[bewerken]