Meer dan vijftig ontwerpen voor uniform frietkot in Brussel

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 oktober 2017 

Meer dan vijftig ontwerpen voor uniform frietkot in Brussel

52 nieuwe ontwerpen heeft de wedstrijd voor een uniform nieuw frietkot in Brussel afgelopen juli opgeleverd. Acht frituren en kiosken in de stad zijn verouderd en zullen worden vervangen. Marion Lemesre, de schepen van Handel in Brussel, kwam vorig jaar al met het idee van de ontwerpwedstrijd.

Het winnende kot zal aantrekkelijk moeten ogen en moeten voldoen aan de vereiste functionaliteiten. Dan zal het nog een bijdrage moeten leveren aan de Brusselse identiteit. Analoog aan de telefooncellen in Londen, zullen de koten op termijn straatbepalend moeten worden voor de stad. Er zal een charter opgesteld worden om de kwaliteit, klantenservice en hygiëne te waarborgen.

De winnaar zal in januari 2018 bekend gemaakt worden in het stadhuis en gaat met een geldprijs van tienduizend euro naar huis. Er is ook nog prijzengeld van vijf- en drieduizend euro gereserveerd voor de tweede en derde plaats. Formaliteiten, waaronder vergunningen, nemen daarna waarschijnlijk nog een jaar in beslag, zodat de koten pas rond 2019 kunnen worden geplaatst.

De jury bestaat uit Lemesre, stadsbestuurders, voorzitter Bernard Lefèvre van de nationale frituristenbond NAVEFRI en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, die eveneens de Vlaamse Brusselaars vertegenwoordigt. De Brusselse Bouwmeester heeft geen zitting in de jury. De Vlaamse frietkoten zullen niet verkocht worden, maar eigendom blijven van de stad.

Bronnen[bewerken]