Meer dan honderd doden door watersnoodramp Zwarte Zee

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 juli 2012 

Meer dan honderd doden door watersnoodramp Zwarte Zee

Door het zware onweer en de overstromingen in het zuiden van Rusland, in de regio (Kraj) Krasnodar langs de Zwarte Zee, zijn meer dan honderd mensen omgekomen. Dit melden de Russische persbureaus ITAR-Tass en RIA Novosti, die het zeggen namens niet nader genoemde medewerkers van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend.

Volgens Igor Zjeljabin, woordvoerder van het ministerie van noodsituaties van Krasnodar, vielen er (tot vanochtend) in het Krimsk-district zeker 76 doden. Daarnaast werden er nog 11 andere lichamen gevonden in Novorossiejsk en Gelendzjik. In totaal werden er volgens schattingen ruim dertienduizend mensen en vijfduizend woningen getroffen door het noodweer, aldus de gouverneur van Krasnodar tegenover persbureau Interfax. Een woordvoerder noemt de overstromingen in de regio 'de ergste in ruim 70 jaar'. Ruim duizend hulpverleners zijn actief in het rampgebied. Honderden kinderen moesten worden geëvacueerd van hun vakantiekampen in de omgeving van Gelendzjik.

In Gelendzjik viel in 24 uur tijd evenveel regen als normaal in vijf maanden gebeurt. Een regionale woordvoerder zei dat 'onophoudelijke slagregens de regio hebben veranderd in een noodgebied'. De mensen werden in de nacht verrast door het noodweer. Veel bewoners zochten hun toevlucht in bomen en op hun daken vanwege de overstromingen. Door de straten en in de steden in de Kraj Krasnodar kolkte een modderige watermassa. Soms waadden mensen door het water en/of verplaatsten ze zich met een boot.

Om te voorkomen dat er geplunderd wordt, is de politie massaal uitgerukt naar het getroffen gebied. In verband met het slechte weer werd de olietransport naar de haven van Novorossiejsk, de grootste in het Zwarte-Zeegebied, stilgelegd.

Niet alleen in Rusland, maar ook in Polen, Tsjechië, Slowakije en Oekraïne werden mensen verrast door zware regenbuien en noodweer. Daar blijft de schade echter beperkt tot materiële zaken en evacuaties.

Bronnen[bewerken]