Meer dan 18.000 betogers in Antwerpen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 mei 2006 

Meer dan 18.000 betogers op de been in Antwerpen

Meer dan 18.000 betogers liepen vrijdag mee in een mars tegen racisme. Dat is het aantal dat de politieteller aangaf. In drie blokken werd er gelopen van de Brouwersvliet naar de Ledeganckkaai. Aanvankelijk wilden verschillende partijen binnen de organisatie een " mars van gerechtigheid " , die moest lopen van het oude gerechtsgebouw naar het nieuwe gerechtsgebouw, maar dat stond de gemeente Antwerpen niet toe omdat het partijgebouw van het Vlaams Belang op die route is gelegen. Omdat dit partijgebouw ook in de buurt ligt van het eindpunt van de route zoals hij vandaag is gelopen, was het kantoor door de politie beveiligd. Rondom de ingang was de stoep afgezet met prikkeldraad en stond de oproerpolitie klaar met een waterkanon. Het bleef echter rustig rondom het partijgebouw.

Rustig was het ook bij de optocht zelf. Tussen de 18.000 en 20.000 betogers liepen de tocht over de kaaien langs de schelde. Deze route had zo zijn eigen symboliek: aanvankelijk was de stille tocht georganiseerd ter nagedachtenis van een Marokkaanse jongen die enkele weken geleden na een ruzie in de Schelde was geduwd. Toen twee weken geleden een Malinese au-pair en het tweejarige kindje waarop zij paste werden vermoord, werd besloten de tocht ook aan hen te wijden.

De optocht zou aanvankelijk om 14:00 beginnen, maar werd uitgesteld naar 15:00 zodat ook mensen die mee wilden doen aan het vrijdagsgebed, dat om 14:00 wordt gehouden, konden meedoen aan de mars. De tocht werd begeleid door een zeer grote hoeveelheid bewaking, waar de organisatie van de betoging zelf voor had gezorgd. Deze bewakers tolereerden bijna geen pers, wat aan het eind tot een klein opstootje tussen enkele cameramannen en bewakers leidde. De betoging verliep verder zonder incidenten.

Aan het eind van de tocht hielden enkele mensen een toespraak, waaronder de vader en de broer van de in het water geduwde jongen, en de vader van het tweejarige kind waarop de au-pair paste. Allemaal riepen zij op tot het boycotten van het Vlaams Belang, wat met gejuich en luid applaus werd ontvangen. De middag werd afgesloten met liederen gezongen door kinderen.

Bronnen[bewerken]