Naar inhoud springen

Meer dan 12.000 deelnemers aan demonstratie in Groningen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

20 januari 2018 

Meer dan 12.000 deelnemers aan demonstratie in Groningen

Volgens de laatste berichten hebben er gisteravond meer dan 12.000 demonstranten meegedaan aan de fakkeltocht door de stad Groningen. Eerdere berichten hadden het nog over 8000 deelnemers.

De tocht werd gehouden uit protest tegen de gaswinning in de provincie die de laatste jaren voor steeds meer aardbevingen zorgt. De aardbeving met een kracht van 3,4 van afgelopen week was de spreekwoordelijke druppel die de directe aanleiding vormde voor deze demonstratie. De demonstranten kwamen eerst gezamenlijk bijeen op de Vismarkt, waar ze werden toegesproken. Op de spandoeken hadden ze leuzen staan als 'Genog is genog!', 'Tot hier en nait verder' en 'Wij zijn vleugellam door de NAM'. De Loppersumse burgemeester Albert Rodenboog verklaarde dat het niet om "leveringszekerheid" zou moeten gaan, maar om "leefzekerheid". Daarna begonnen de demonstranten aan hun protestmars, die uiteindelijk ook weer eindigde op de Vismarkt.

Onder de demonstranten waren ook enkele BN'ers, waaronder GroenLinks-partijvoorzitter Jesse Klaver, SP-Kamerlid Sandra Beckerman en voormalig Commissaris van de Koning Max van den Berg.

Bronnen

[bewerken]