Naar inhoud springen

Meer dan 100 ''escape rooms" in Polen onveilig bevonden

Uit Wikinieuws

7 januari 2019 

In Polen is een grootschalig veiligheidsonderzoek begonnen naar de veiligheid van zogeheten escape rooms. Dit zijn speciale ruimtes waarin spelers middels een interactief spel rond een bepaald thema de uitgang moeten zien te vinden door allerlei puzzels op te lossen en opdrachten uit te voeren. Uit het onderzoek is gebleken dat van de 178 tot nu toe onderzochte escape room-ruimtes er 129 niet voldoen aan de normen ten aanzien van gezondheid en veiligheid, volgens het hoofd van de Poolse nationale brandweer. Een nooduitgang is bijvoorbeeld vaak niet aanwezig, de elektrische bedrading is niet op orde en brandbare spullen staan vaak op gevaarlijke plekken. In totaal zijn er ca. 1000 van dit soort escape rooms in Polen, die allemaal worden gecontroleerd. Van de onveilig bevonden escape rooms werden er dertien al meteen gesloten.

Aanleiding voor het onderzoek is het drama van afgelopen vrijdag in Koszalin, waarbij vijf meisjes van vijftien bij een brand in een escape room omkwamen. Een 26-jarige man raakte zwaargewond. Vermoedelijk is een gaslek in het verwarmingssysteem de oorzaak van de brand geweest. Uit onderzoek is gebleken dat de escape room allerlei veiligheidsmankementen vertoonde, zo was er bijvoorbeeld geen vluchtroute aanwezig. De eigenaar van de escape room, een 28-jarige man, wordt inmiddels vervolgd en kan acht jaar celstraf krijgen.

Escape rooms zijn ook te vinden in bijvoorbeeld Nederland. Afgelopen jaar brak in Breda brand uit in een nog in aanbouw zijnde escape room. De veiligheid van dit soort ruimtes zou niettemin in Nederland over het algemeen beter geregeld zijn, volgens ingewijden.

Bronnen[bewerken]