Media boycotten nieuwe spelling

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

17 december 2005 

Verscheidene Nederlandse media weigeren de nieuwe spelling die op 1 augustus 2006 van kracht wordt, te gebruiken. De nieuwe vorm maakt volgens de media de Nederlandse taal onnodig onduidelijk en lelijk.

Aan de actie doen onder andere de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, HP/De Tijd, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Planet Internet en Tekstnet mee. De Telegraaf meldt zaterdag dat het in de nieuwe Nederlandse spellingstrijd nog geen positie heeft ingenomen, maar zegt het verzet wel logisch te vinden.

De redacties van dag- en weekbladen vinden de veranderingen in de spelling te ingrijpend en missen de logica. "Er zullen allicht regels voor zijn, maar wie kan die in godsnaam onthouden", zegt Suzanne Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant zaterdag in haar eigen krant. "We maken al zoveel fouten in de krant, met die nieuwe spelling zou het alleen maar erger worden", aldus Folkert Jensma van NRC Handelsblad.

Voorzitter Van den Toorn van spellingswerkgroep van de Taalunie noemde de boycot onverstandig. In het NCRV-radioprogramma Cappuccino zei hij zaterdagochtend dat de rebellie was te verwachten. "Dat is iedere keer als er iets verandert aan de spelling. Dan staan mensen op hun achterste benen, veelal ten onrechte. Het maakt veel emoties los altijd." Volgens hem is orde gebracht in een grijze zone in de Nederlandse taal, zoals het gebruik van diverse leestekens en het gebruik van hoofd en kleine letters. Volgens hem zal de Taalunie niet tot inkeer komen door deze tegengeluiden. "De wijzigingen zijn al vastgelegd in de Spellingswet."

Bronnen[bewerken]