Naar inhoud springen

McCain haalt in Florida grote slag binnen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
John McCain

29 januari 2008 

McCain haalt in Florida grote slag binnen

In Florida heeft John McCain de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap gewonnen. Hij deed dat met een nipte voorsprong op Mitt Romney: 36 tegenover 31 procent. Door het kiessysteem krijgt de winnaar in Florida echter alle te winnen afgevaardigden in die staat en de rest niets, waardoor McCain nu een comfortabele voorsprong krijgt in het aantal kiesmannen. Rudy Giuliani was een weinig lachende derde. De oud-burgemeester van New York had zwaar gegokt door enkel campagne te voeren in de grote staten, maar hij haalde in Florida slechts 15%. Zelfs in de staat New York ligt hij nu achter in de peilingen. Verwacht wordt dan ook dat hij zich zal terugtrekken.

Bij de Democraten won Hilary Clinton afgetekend. Deze overwinning is slechts een morele opsteker want de voorverkiezingen in Florida leveren geen kiesmannen op. De lokale afdeling van de partij had ze zonder toestemming van de partijtop vervroegd en de top besliste zodus enkele dagen geleden om deze verkiezingen niet te laten meetellen. Bovendien was Clinton de enige die - tegen een eerder gentlemen's agreement in - in Florida campagne had gevoerd. De beslissing om deze stembusgang te annuleren kan ernstige gevolgen hebben bij de uiteindelijke presidentsverkiezingen. Florida is een staat met veel inwoners die door deze beslissing niet hun zegje hebben kunnen doen over de Democratische nominatie. Bovendien is Florida tradiditioneel een zgn. "Swing State": de naam voor een staat waarvan de kleur (blauw of rood, Democratisch of Republikeins) elke verkiezing wel eens anders durft zijn.

Volgende grote afspraak is nu Super Tuesday op 5 februari. Dan worden in meer dan 20 staten voorverkiezingen gehouden. Die dag kennen we waarschijnlijk ook de winnaars.

Tussenstand

[bewerken]

Bij elke primarie of caucus krijgen de kandidaten naargelang hun resultaat een aantal afgevaardigden toegewezen (tussen haakjes vermeld). Verscheidene kandidaten hebben reeds afgehaakt en zijn mét hun afgevaardigden uit het lijstje verdwenen.

Democraten

Republikeinen

Bronnen

[bewerken]