Naar inhoud springen

Mata Hari, grootste expositie sinds een eeuw

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 oktober 2017 

Vonnis uit 1917

Mata Hari, grootste expositie sinds een eeuw

Vandaag, honderd jaar geleden, stierf ze voor een vuurpeloton. Mata Hari, geboren Margaretha Zelle (1876-1917), was een exotisch danseres en vermeend dubbelspion. Ze is 41 jaar oud geworden.

In het Fries Museum is een half jaar lang een expositie aan haar gewijd; Zelle werd in Leeuwarden geboren. Het museum pakt groot uit. Het is naar eigen zeggen de grootste expositie die er ooit over haar is geweest. Er is wereldwijd aandacht geschonken. De BBC, Washington Post, New York Times, El País en andere buitenlandse media berichtten erover. Het museum verwacht dat er rond 90.000 bezoekers op af zullen komen.

De expositie is verdeeld over zes zalen. In lange kasten zijn brieven en documenten van en over haar zijn in te zien. Daarnaast worden foto's, projecties, plakboeken en kunstobjecten getoond. De bezoeker wordt het verhaal verteld van het leven van een vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Parijs verstrikt raakte in een web van intriges.

Sinds 2015 is het museum in het bezit van het officiële doodvonnis dat anoniem werd geschonken. In aanloop naar de expositie heeft het museum in het afgelopen jaar nog meerdere stukken gekocht, waaronder een groeiboekje dat haar gewicht als kind beschrijft en waarin haar eerste woordjes zijn bijgehouden.

Impressie[bewerken]

Bronnen[bewerken]