Naar inhoud springen

Massale rouw en demonstraties in Brazilië na moord op politica

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 maart 2018 

Franco in augustus 2016

Massale rouw en demonstraties in Brazilië na moord op politica

In meerdere Braziliaanse steden waaronder Rio de Janeiro zijn vandaag veel duizenden mensen massaal de straat op te gaan om te rouwen en te demonstreren, naar aanleiding van de moord op politica Marielle Franco.

De 38-jarige Franco was gemeenteraadslid in Rio. Ze was een bij veel Brazilianen geliefde politica, die bekendstond als een fervent feministe en mensenrechtenactiviste. Ze was met name een fel tegenstander van de manier waarop door milities, die daarbij vermoedelijk worden gesteund door het leger en de politie, wordt opgetreden tegen de arme bevolking in haar stad. Een dag voordat ze werd vermoord tweette ze hierover nog: Quantos mais vão precisar morrer para que essa guerra acabe? ("Hoeveel meer moeten er sterven voor deze oorlog eindigt?)"

Ze werd afgelopen woensdagavond in haar auto doodgeschoten in Rio de Janeiro, terwijl ze op weg was naar huis na een bijeenkomst in het centrum van de stad met een groep jonge zwarte vrouwen. De schutters waren twee onbekende mannen in een andere auto, die in totaal negen schoten afvuurden waarvan er vier door het hoofd van Franco gingen. Ook haar chauffeur kwam om het leven. Een persvoorlichter raakte gewond. Algemeen wordt aangenomen dat de moord politiek gemotiveerd is.

Hoewel er in Brazilië jaarlijks ca. 60.000 moorden worden gepleegd, zijn moorden als deze op een politicus zeldzaam. In het hele land is dan ook geschokt gereageerd.

Bronnen

[bewerken]