Naar inhoud springen

Massale evacuaties uit Raqqa, voorafgaand aan laatste fase strijd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 oktober 2017 

Massale evacuaties uit Raqqa, voorafgaand aan laatste fase strijd

De strijd om de herovering van de in 2014 door Islamitische Staat bezette Iraakse stad Raqqa − tevens de "hoofdstad" van hun kalifaat − lijkt definitief in de eindfase te zijn beland. Meer dan 80 % van de stad is volgens de berichten inmiddels heroverd.

Afgelopen nacht reden volgens berichten tientallen autobussen de stad binnen. Arabische en Koerdische strijders meldden vandaag dat de afgelopen 24 uur zo'n honderd IS-strijders zich hebben overgegeven. Vandaag zijn vele burgers alsook Syrische IS-strijders uit de stad geëvacueerd. De door de VS geleide coalitie stemde hiermee in na onderhandelingen met de lokale bestuurders van Raqqa en clanleiders. De vrijgeleide zou niet gelden voor IS-strijders van buiten Syrië. Dat er nu ook aan IS-strijders vrijgeleide wordt verleend, lijkt haaks te staan op het eerdere standpunt van de coalitie dat zij geen kans mochten krijgen hun gerechtelijke vervolging te ontlopen. Omar Alloush, lid van de Burgerraad van Raqqa, zegt dat de IS-strijders bij hun uittocht zo'n vierhonderd burgers meenemen als menselijk schild. Die zouden ze dan moeten vrijlaten als ze eenmaal ver buiten de stad zijn.

Onduidelijk is of en wanneer veel van deze strijders, die voor nu wellicht naar Deir-al Zor (het laatste gebied dat IS na Raqqa nog in handen heeft) zullen vluchten, nog berecht gaan worden. Het merendeel heeft de Irakese nationaliteit, maar het Iraakse rechtssysteem wordt hiervoor niet geschikt geacht. Syrië kent door de Syrische burgeroorlog al helemaal geen normaal functionerend rechtssysteem meer. IS-strijders uit andere landen zullen in hun eigen land worden berecht.

Bronnen[bewerken]