Naar inhoud springen

Marioepol: dodental na aanval op kinderziekenhuis opgelopen

Uit Wikinieuws

14 maart 2022 
Het aantal doden na de aanval van woensdag 9 maart door de Russische luchtmacht op een kraamkliniek en kinderziekenhuis in de Oekraïense stad Marioepol is volgens de laatste berichten opgelopen van drie naar vijf. Een zwangere vrouw die bij de aanval zwaargewond raakte aan haar heup en bekken, is in een ander ziekenhuis aan haar verwondingen overleden, meldt persbureau AP vandaag. Haar ongeboren kind werd met een keizersnede ter wereld gebracht, maar ook hij heeft het niet gehaald. Beiden werden ongeveer een halfuur gereanimeerd.

De aanval op het kinderziekenhuis gebeurde terwijl er op dat moment officieel in Marioepol een staakt-het-vuren gold. Bij de aanval zelf vielen al zeker drie doden, onder wie een kind. Ook waren er minstens 17 gewonden.

Op een foto die vlak na de aanval werd genomen, is te zien hoe de nu overleden vrouw op een brancard wordt weggedragen. Ze had onder meer een verbrijzeld bekken. Haar lichaam zou na haar dood zijn overgedragen aan haar partner en haar vader. De foto is wereldwijd bekend geworden, samen met een andere reeks foto die na de aanval door een medewerkster van Ap werden gemaakt.

De aanval leidde internationaal tot veel verontwaardiging. Van Russische zijde wordt ontkend dat het hier gaat om een aanval op burgers. Volgens Dmitri Poljanski van de Russische VN-delegatie was het ziekenhuis voorafgaand aan de aanval al overgenomen door Oekraïense troepen die het personeel zouden hebben verjaagd, maar dit verhaal wordt buiten Rusland niet geloofd.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: