Naar inhoud springen

Marianne Vos wint eerste goud voor Nederland op Spelen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Marianne Vos

29 juli 2012 

Marianne Vos wint eerste goud voor Nederland op Spelen

Marianne Vos heeft als eerste Nederlandse een gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen dit jaar bij het onderdeel wielrennen op de weg voor vrouwen. Ze werd eerste uit een kopgroep van drie wielrensters; de andere twee waren de Britse Lizzie Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaja. In totaal waren er 66 dames aan het 140 kilometer-lange parcours gestart.

De route van 140 kilometer lengte was korter dan dat van de mannen gisteren omdat de vrouwen slechts twee keer de Box Hill (en) beklommen in plaats van negen keer. Het peloton bleef in de stromende regen gesloten, totdat het peloton werd uitgedund door ontsnappingspogingen van onder andere Vos en Ellen van Dijk. Veertig kilometer voor de eindstreep ontsnapten Vos, Armitstead, Shelley Olds en Zabeljinskaja uit het peloton. Olds viel echter weer terug tot in het peloton. De stromende regen leidde overigens tot verschillende valpartijen.

De Nederlandse koningin Beatrix heeft Vos een felicitatietelegram gestuurd. Ter plekke heeft de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander twee zoenen en een knuffel gegeven voor de prestatie. Willem-Alexander feliciteerde ook de andere Nederlandse wielrensters.

Bronnen

[bewerken]