Man steekt twee vrouwen dood op treinstation Marseille

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 oktober 2017 

Man steekt twee vrouwen dood op treinstation Marseille

Op het Station Marseille Saint-Charles, het grootste treinstation van de Zuid-Franse stad Marseille, heeft een man met een mes vanmiddag omstreeks 13u45 twee vrouwen van 17 en 20 doodgestoken. De man is zelf doodgeschoten door de militairen van Sentinelle. Hij zou Allahoe akbar hebben geroepen. Hij had een slagersmes en een gewoon mes bij zich.

De antiterreurcel van Parijs is ingeschakeld. Het station Marseille Saint-Charles is geheel ontruimd en de betreffende wijk is afgesloten. Ook al het SNCF-verkeer is onderbroken. Mensen in de omgeving wordt geadviseerd het station geheel te mijden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft op Twitter laten weten zich onmiddellijk naar Marseille te zullen begeven.

De dader, 29-jarige Ahmed Hanachi stond gekend om tientallen delicten onder verscheidene identiteiten, maar nooit verband houdend met terrorisme.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens persbureau Amaq was de dader een "soldaat van IS".

Update 10 oktober 2017 

Een woordvoerder van de Franse president zegt dat de prefect van Marseille zal worden vervangen. Ahmed Hanachi werd twee dagen voor zijn aanval op de twee jonge vrouwen opgepakt in een winkelcentrum te Lyon, maar werd kort daarna terug vrijgelaten. Er wordt vermoed dat dit het gevolg was van een foute beslissing, een onderzoek moet voor meer klaarheid zorgen. "De aanslag kon vermeden worden als er geen foute beslissingen werden genomen, sommigen zullen hiervoor de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, vandaar ook deze beslissing", aldus woordvoerder Christophe Castaner.

Bronnen[bewerken]