Naar inhoud springen

MV Aquarius zal aanmeren in Valencia

Uit Wikinieuws
De MV Aquarius in 2012

12 juni 2018 

De reddingsboot MV Aquarius met aan boord 629 migranten zal spoedig met hulp van twee Italiaanse boten aanmeren in de haven van de Spaanse plaats Valencia. Dit laatste is bevestigd door een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. Het aanbod om in Valencia aan te meren werd gisteren gedaan door de Spaanse premier Sánchez en is nu ook formeel bevestigd.

Van de migranten aan boord is een groot deel in de nacht van zaterdag op zondag gered uit de Middellandse Zee. Anderen werden van de boten van mensensmokkelaars gehaald. Een deel van hen heeft dringend medische hulp nodig. Onder hen zijn 123 minderjarigen die in hun eentje reizen en zeven zwangere vrouwen. Een deel van hen heeft brandwonden (doordat ze terwijl ze in het water lagen in contact zijn gekomen met benzine) of onderkoelingsverschijnselen

De MV Aquarius werd eerder geweigerd door Italië. Italië heeft sinds kort een nieuwe regering, die een eind wil aan massa-immigratie. Ook Malta wilde de boot niet opvangen, met als argument dat de vluchtelingen niet in Maltees territorium zijn gered.

Bronnen[bewerken]