MIT's "$100 laptop" wordt in november onthuld

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 september 2005 

MIT's "$100 laptop" wordt in november onthuld

De MIT Emerging Technologies Conference startte zijn eerste dag met een keynote door Nicholas Negroponte van MIT Media Lab, die de versnelde ontwikkeling van hun $100-laptopinitiatief voorstelde. Dit initiatief poogt robuuste laptops aan $100 per stuk via massaproductie doorheen de derde wereld te verspreiden.

In november, op de tweede World Summit on the Information Society bijeenkomst in Tunis, zal Media Lab werkende prototypes van de laptop voorstellen. Vijf tot vijftien miljoen "beta" toestellen worden verwacht binnen een jaar geproduceerd te worden en uitgezet in vijf landen. Gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, heeft gesuggereerd de laptop aan een half miljoen studenten doorheen zijn staat uit te delen. Ze hopen 150 miljoen eenheden te produceren tegen het tweede jaar, zelfs aan een lagere kost. Negroponte vermeldde dat "$100 nog steeds te duur is".

De laptops worden voorzien van vrije software en gegevens. Negroponte benadrukte Wikipedia als een ideale bron van gegevens voor het initiatief, en noemde het "veruit de beste encyclopedie op aarde." Hij refereerde later naar het $100 laptop-initiatief als "het Wikipedia-equivalent" van laptopdesign.

Het Media Lab heeft voorheen laptops voorzien voor groepen kinderen in Senegal en Costa Rica. Eerder dit jaar, op het World Economic Forum, kondigde Negroponte aan dat hij de One Laptop Per Child vzw oprichtte om de ontwikkeling van de laptob te stimuleren. Sindsdien heeft het project zich snel ontwikkeld en is het partnerships aangegaan met bedrijven als Google, News Corp, Red Hat en Advanced Micro Devices (AMD).

Bronnen[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.