Naar inhoud springen

Luchtvaartsector voelt hoge olieprijs

Uit Wikinieuws

22 mei 2008 

Deel van de KLM-vloot op Schiphol

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Air France-KLM vandaag in Parijs stelde topman Jean-Cyril Spinetta dat de internationale luchtvaartsector in problemen is vanwege de sterk gestegen olieprijs die ook de prijs van de vliegtuigbrandstof kerosine omhoog brengt. Spinetta zei dat er in de komende tijd slachtoffers zullen vallen onder de luchtvaartmaatschappijen, maar zei ook dat Air France-KLM "als winnaar uit de strijd zal komen". Air France-KLM is naar omzet gemeten de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld.

De omzet bij Air France-KLM van het boekjaar 2007/2008 steeg licht ten opzichte van vorig jaar, van 23,07 naar 24,11 miljard euro. De nettowinst over het hele jaar daalde met 16 procent naar 748 miljoen euro, maar in het vierde kwartaal werd een verlies geleden van 542 miljoen euro, mede door een eenmalige voorziening in het kader van kartelonderzoeken in Europa en de Verenigde Staten.

Volgens Spinetta zullen de "lowcost"-maatschappijen het eerste last krijgen van de stijgende prijs van kerosine, omdat ze hierdoor gedwongen worden hun ticketprijzen fors te verhogen, waardoor het voor veel van hun klanten te duur zal worden om te vliegen. Maar ook de reguliere luchtvaartmaatschappijen zullen volgens Spinetta in de problemen komen, vooral degenen die met oude, niet-zuinige vliegtuigen vliegen.

Maatschappijen zien zich hierdoor genoodzaakt vluchten te gaan schrappen. Gisteren maakte American Airlines bekend 85 toestellen aan de grond te houden, een vermindering van het vluchtaanbod van 12 procent. Ook British Airways, Austrian Airlines, Alitalia en Iberia verminderen hun vluchtaanbod.

Air France-KLM voorziet een verdere winstdaling in 2008/2009 door de verder toenemende kosten voor brandstof, die bij het bedrijf 30 procent van de totale kosten uitmaken. Spinetta zei dat Air France-KLM ernaar streeft om in de toekomst meer nieuwere, zuinigere vliegtuigen te gaan gebruiken om zo de kosten omlaag te brengen.

Bronnen[bewerken]