Louis van Gaal weer bondscoach Oranje

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

7 juli 2012 

Louis van Gaal (60 jaar) is door de KNVB aangesteld als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal, zo maakte de Nederlandse voetbalbond gisteravond bekend. Hij neemt het stokje over van Bert van Marwijk, die eind juni 2012 zijn ontslag indiende na een teleurstellend verlopen Europees kampioenschap. Met Danny Blind als assistent wordt Van Gaal op 10 augustus in Zeist officieel gepresenteerd.

KNVB-directeur Bert van Oostveen koos voor Van Gaal vanwege zijn "persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht" en prees hem om zijn ervaring en vroegere succes als coach. Johan Derksen en Hans Kraay jr. uitten daarentegen in de televisieprogramma's VI Oranje (tijdens het EK) en Tour du Jour (gisteravond) zorgen over Van Gaals omgang met de pers en zijn opvliegendheid. Van Gaal heeft een contract getekend van 1 augustus 2012 tot en met het WK in 2014. Hij was van 2000 tot november 2001 ook bondscoach, maar wist zich toen niet met het Nederlands elftal te kwalificeren voor het WK in Zuid-Korea en Japan. Nadien werkte hij onder meer bij Barcelona, Ajax, AZ en Bayern Munchen.

Op 15 augustus 2012 speelt Oranje een vriendschappelijke wedstrijd tegen België en daarna volgt de WK-kwalificatiereeks.

Gerelateerde nieuwsberichten[bewerken]

Bronnen[bewerken]