Lochem: deel van brug in aanbouw komt naar beneden

Uit Wikinieuws

22 februari 2024 

Locatie van het Twentekanaal

Bij een ongeluk op de kade van het Twentekanaal bij Lochem zijn woensdagsochtend omstreeks 11:15 twee doden en twee gewonden gevallen. Dit gebeurde toen een stuk van de nog in aanbouw zijnde Nettelhorsterbrug plotseling naar beneden kwam. De grootste onderdelen van de brug (boog en liggers) zouden juist in elkaar zouden worden gezet, maar bij het in elkaar plaatsen ging het mis.

Volgens getuigen begon de brugboog, terwijl deze nog in de takels hing, op een gegeven moment heftig te slingeren. Vervolgens kwam de hele boog naar beneden en kwam ca. 30 meter lager terecht op een steiger, waar zich op dat moment meerdere bouwvakkers bevonden. Twee bouwvakkers vielen daarbij naar beneden. De Veiligheidsregio maakte tegen 13:00 bekend dat er door het ongeluk twee mensen waren overleden. Aan het eind van woensdag werd bekend dat de overleden slachtoffers de Poolse en de Belgische identiteit hebben.

De bouw van de brug is een prestigieus project, dat in handen is van BAM. Omdat het in elkaar zetten van de brugdelen een spectaculair en feestelijk moment moest worden, waren er op het moment van het ongeluk veel mensen aanwezig die het hebben zien gebeuren. Het bouwbedrijf heeft zelf inmiddels in een reactie verklaard met grote droefheid van het ongeval te hebben kennisgenomen.

De Arbeidsdinspectie zal nog zeker een week nodig hebben voor het onderzoeken van het ongeluk. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek en stuurde woensdag al drie technische inspecteurs naar de rampplek. In opdracht van het OM komt er tevens een strafrechtelijk onderzoek.

Bronnen[bewerken]