Lobby van Sint Eustatius in Den Haag zonder afspraak met de minister

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

15 mei 2017 

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Lobby van Sint Eustatius in Den Haag zonder afspraak met de minister

Een Statiaanse delegatie, bestaande uit Clyde van Putten (coalitieleider), Derrick Simmons (commissaris) en Xavier Blackman (adviseur), is in Nederland om de politieke onenigheid met Den Haag te bespreken.

De Nederlandse regering vindt dat de bestuurders aldaar zich niet aan de wet houden. De Statianen vinden dat Den Haag het bestuur op het eiland "frustreert". Als voorbeelden noemen ze burgemeestersbenoemingen, de uitgaven van het eiland en de beoordeling van de begroting. De eilandcoalitie wil al enige jaren de status van bijzondere gemeente kwijt in ruil voor verregaande autonomie. Voor de huidige gemeentestatus heeft het eiland nooit gekozen. De Nederlandse regering betwist dat het eiland zich heeft uitgesproken voor autonomie. Binnenkort wordt Sint Eustatius in de Nederlandse grondwet verankerd. De eilandbestuurders willen dit proberen te verijdelen.

Demissionair minister Ronald Plasterk liet weten geen verzoek om een afspraak te hebben ontvangen. Mocht de afspraak er komen, dan wil hij niet spreken met Blackman, omdat diens benoeming tot directeur Publiekszaken en Dienstverlening niet door Nederland wordt erkend. De eilandsbestuurders willen ook met politici uit de nieuw gekozen Tweede Kamer spreken en hebben daar alle politieke partijen voor uitgenodigd. Verschillende partijen laten weten daar niet van op de hoogte te zijn en D66 wil geen reactie geven. VVD en 50Plus zijn wel op de hoogte en hebben deze week een afspraak met hen staan.

In de eilandsraad is begin deze maand in een motie opgeroepen om de Nederlandse wet niet meer na te leven, wanneer deze tegen regels van de Verenigde Naties in gaat. Volgens de bestuurders zou het eiland worden behandeld als een kolonie.

Minister Plasterk heeft in een brief gedreigd het lokale bestuur opzij te zetten: "Binnen het Koninkrijk is er geen enkele ruimte voor de opvatting dat wet- en regelgeving op deze wijze wordt genegeerd." Hij vervolgt met de dreiging dat hij de bestuurders voor de gevolgen van de motie persoonlijk "ten volle" verantwoordelijk houdt. Deze toon van de minister is uitzonderlijk.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]