Naar inhoud springen

Lobby emigratie Nederlandse veeltelers naar Suriname

Uit Wikinieuws
Boerenbedrijf, hier in Kansas

3 oktober 2018 

Vanuit Nederland wordt gelobbyd om boeren naar Suriname te laten emigreren. Helmer Cruden zoekt vanuit een kantoor in Amsterdam intensief naar pluimvee-, melkvee- en varkenshouders die deze stap willen ondernemen. Vergeleken met Nederland staat de veeteelt in Suriname in de kinderschoenen. Cruden verwacht dat Nederlandse boeren veel groeipotentie hebben, vooral vanwege de grote voorsprong in kennis.

De prijs van een hectare landbouwgrond in Suriname bedraagt ongeveer 3.500 euro (30.000 Surinaamse dollar), wat vijf à tien procent is van de prijs in Nederland. Ook zijn de arbeidskosten in Suriname een fractie van die in Nederland. De spreektaal is in het algemeen Nederlands, met daarnaast het Sranantongo en enkele kleine talen.

Hoewel er meteen gebouwd mag worden, betekent het in de praktijk wel dat er eerst een stuk oerwoud ontbost moet worden. Voor water en elektra is het advies om niet afhankelijk te zijn van de nutsvoorzieningen van de overheid. Een storing in het netwerk is vaak pas na meerdere dagen verholpen. Het zou daarom raadzamer zijn energie zelf op te wekken via aggregaten of zonnepanelen.

Suriname als voedselschuur voor de Cariben is een wens die het Surinaamse ministerie van Landbouw en Visserij al langer koestert. De regering voert beleid dat de uitbreiding van de veestapel stimuleert. Dit gebeurt door opleiding in veeteelt, maar hoe het in de praktijk verder vorm krijgt is onduidelijk. Het toegekende subsidiebedrag aan particuliere bedrijven was in het afgelopen jaar nihil. Vanuit Nederland is de stimulans na 2010 verdwenen. Oppositieleider Chan Santokhi sprak na zijn bezoek aan Nederland afgelopen week zijn verwachting uit dat dit tij zich in politiek Den Haag zal keren. Maar wel na een politieke wending in Suriname, ofwel het vertrek van president Desi Bouterse.

Bronnen

[bewerken]