Naar inhoud springen

Lilian Marijnissen volgt Roemer op als SP-leider

Uit Wikinieuws

13 december 2017 

Emile Roemer heeft vanmorgen bij een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag bekendgemaakt dat hij terugtreedt als fractievoorzitter:

Quote begin
Ik vind het de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging.

Quote einde

Roemer volgde in 2010 Agnes Kant op, maar de SP lijkt op geen enkel moment te hebben geprofiteerd van zijn leiding. De partij heeft sindsdien nooit meer winst gemaakt bij een landelijke verkiezing, ook niet bij de verkiezingen van afgelopen maart, toen de PvdA gigantisch verloor en er dus enige "ruimte op links" kwam. Het aantal Tweede Kamer-zetels van de SP onder Roemer kwam nooit boven de 15.

Begin januari zal Roemer ook de Tweede Kamer verlaten. Lilian Marijnissen, de 32-jarige dochter van Jan Marijnissen − die van 1994 tot 2008 als allereerste partijvoorzitter namens de SP in de Tweede Kamer zat − volgt Roemer op als fractievoorzitter. (De andere kandidaat was Sadet Karabulut).

Bronnen[bewerken]